Naj vas pogrejejo zelenjavne kremne juhe
Ogrejte si telo in duha s tremi slastnimi kremnimi juhami: ohrovtovo, pastinakovo in bučno.
S Perišo Dugalićem, mladim in simpatičnim kuharjem, ki ceni plodove narave, odkrijte pisani svet okusov in barv zelenjave, da bodo vaše vsakdanje jedi bolj raznovrstne, ustvarjalne, zdrave in kakovostne.
V knjigi Zelenjavarica izveste veliko zanimivega o izvoru različnih vrst zelenjave, spoznate, kako koristna je za naše telo, in dobite navdih za pripravo okusnih in privlačnih jedi. Za pokušino vam ponujamo recepte za tri izvrstne juhe, ki ogrejejo telo in duha.
Ohrovtova kremna juha
Čas priprave: 45 minut
Količina: za 4 osebe
- 400 g ohrovta, očiščenega
- 200 g brstičnega ohrovta, očiščenega
- 1,2 l vode
- 50 g masla
- žlička timijana
- sol, poper
- bučna semena
- sončnična semena
- olivno olje
Ohrovt in brstični ohrovt narežemo na koščke in kuhamo, da se zmehčata. Nato dodamo maslo, timijan in skupaj z vodo, v kateri se je zelenjava kuhala, piriramo v mešalniku.
Posolimo in popopramo po okusu. Juho okrasimo z blanširanimi listki brstičnega ohrovta, bučnimi in sončničnimi semeni in poprom ter pokapamo z olivnim oljem.
Pastinakova kremna juha
Čas priprave: 35 minut
Količina: za 4 osebe
Pastinakova kremna juha
- 400 g pastinaka, olupljenega in narezanega na kose
- 400 g krompirja, olupljenega in narezanega na kose
- 100 ml mleka
- 100 ml sladke smetane
- 30 g masla
- mleta kumina
- mleti koriander
- sol in poper
Pastinak in krompir kuhamo, dokler se skoraj povsem ne zmehčata. Nato ju odcedimo (100 ml vode, v kateri sta se kuhala, prihranimo), dodamo mleko, sladko smetano, kumino, koriander in maslo ter pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Juho vrnemo na ogenj in med segrevanjem neprestano mešamo. Če je pregosta, dodamo prihranjeno vodo, posolimo in popopramo po okusu ter kuhamo še 5 minut. Toplo juho okrasimo s kolobarji popečenega pastinaka.
Bučna kremna juha
Čas priprave: 35 minut
Količina: za 4 osebe
Bučna kremna juha
- 600 g buče, olupljene
- 200 g krompirja, olupljenega
- 100 g korenčka
- 50 g bučnic, praženih
- 30 g masla
- 200 ml sladke smetane
- sol in beli poper
- česen v prahu
- mleta pekoča paprika
Bučo, korenček in krompir skuhamo skoraj do mehkega, dodamo maslo in sladko smetano ter pretlačimo s paličnim mešalnikom. Juho vrnemo na ogenj, posolimo in popopramo, začinimo s česnom v prahu ter kuhamo še 5 minut.
Preden postrežemo, jo potresemo z mleto pekočo papriko in bučnicami ter, če želimo, vmešamo še malo sladke smetane.
Barvita zelenjava, darilo narave, je za naše zdravje bistvena. Toda kako jo izbrati in pripraviti, da bo naš jedilnik iz dneva v dan raznovrsten in pester? Odgovor na to ponuja obilica receptov v tej knjigi.